Стотици са кандидатите за кръстници на научноизследователския кораб, който ще плава

...
Стотици са кандидатите за кръстници на научноизследователския кораб, който ще плава
Коментари Харесай

Търси се име за първият ни военен научно-изследователски кораб

Стотици са претендентите за кръстници на научноизследователския транспортен съд, който ще плава до Антарктида - eдин от дребното наши кораби в международните води, чието име ще съставлява страната ни на всички места. Това ще е първият боен научно-изследователски транспортен съд, който ще премине през Гибралтарския проток, ще плава в Световния океан и ще стигне до ледената Антарктида.

" Това до момента не се е случвало изобщо в историята на България, тъй че името ще се произнася от целия свят. Във всички пристанища, където той ще дебаркира. Този транспортен съд е на България, на всички българи ", сподели пред БНР ръководителят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

" До 10- тина дни ще можем да сложим българския флаг върху кораба, който е с руски притежател. Корабът ще бъде ръководен от консорциум сред Висшето военноморско учебно заведение, Софийския университет и Българския антарктически институт. Той е създаден в Норвегия през 1984 година, само че е минал през главен ремонт преди 7 години. Основната му цел е научноизследователската работа в международния океан, в Черно море, несъмнено, само че и във водите на Антарктида, и да оказва подпомагане и логистична поддръжка на българската антарктическа експедиция ", изясни още проф. Пимпирев

" Ние имаме желанието този транспортен съд още следващата година да доближи до Българската полярна база " Свети Климент Охридски " на остров Ливингстън. Там са най-суровите води на земята. Така ще покажем на света, че с изключение на, че сме научна нация, която може да прави просвета на Световния океан, само че и че сме морска нация ", акцентира проф. Христо Пимпирев.

" Затова е и конкурсът, с цел да може името да бъде определено от повече хора. Защото корабът е на цяла България. С този транспортен съд България ще бъде на научната морска карта на света ", разясни ученият.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР